The Process

Many of the 185,000 Australians in residential aged care live in poor conditions. A substantial body of research has established the design requirements to best support people with dementia, sensory impairment and other personal constraints common to aged care residents. Yet, few facilities effectively support the basic needs, of residents let alone the more sophisticated social programs offered by innovative providers. The Strategic Improvements Project provides a four step building renovation program. It ensure that even small amounts of funding can be directed to incrementally upgrade existing facilities, thereby improving the lives of residents.   READ MORE

Constructive Dialogue Architects

Constructive Dialogue is an architecture firm focused on supporting aged care and other social programs with architectural, strategic planning and project management services.  READ MORE

Past Projects
Follow Us
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn App Icon

Subscribe for Updates

Congrats! You’re subscribed

Strategic Improvements Project

...making better places to live step by step

Reinstating a verandah to extend a living room

reinstated-verandah.gif
In this project a building that had once been a good place to live and work, had been compromised by a series of poorly-conceived renovations that closed in verandahs to create more space, but resulted in a convoluted and unpleaseant environment. The work to the building involved reinstating the verandahs to create spaces that could extend life out of the rooms along the edge of the building, while bringing more daylight into the building.

DESIGN IDEA: Provide windows, terraces and verandahs off common rooms that have good vision down onto the street (or other areas of activity) and are close enough for a resident to be able to chat to someone passing by. These spaces should be shaded and a minimum of 2.5 metres deep to allow someone to sit at a table or be wheeled out in a bed. A balustrade and planting should allow vision of the street and provide a buffer to limit people accessing the building through the verandah.

GuideDiag-StView.gif

PROJECT: Elements that comprised the design included the space created on the verandah, large sliding doors that helped to support the flow of activity from rooms out to the deck space and shade screens to the outside of the balustrades that both helped keep the building cool and provided privacy to residents and staff.